Okullardaki sıraları inovasyon ile geliştirerek öğrenci için daha kullanışlı bir icat-ürün haline getirmeye çalıştık. Teknoloji tasarım dersi icat fikrimizin tasarım sürecini, taslak çizimden, bilgisayar ile 3d modelleme, maket yapımı ve logo ambleme kadar çalışmasını yaptık.
Sorun 2 Okul Sıralarının Gelişmiş Olmaması
Okul sıralarında öğrenciler bir takım sorunlarla karşılaşmaktadır. Örneğin kalemler sıranın üzerinden düşmekte uçları bozulmaktadır. Çantalar genellikle oturma yerlerine konmakta, bu durumda oturma alanını daraltmaktadır. Açıkta duran eşyalarda kaybolmaktadır.
Çözüm-İcat Fikri 2 Kalemlikli, Kilitli çekmeceli ve Çanta bölmeli Gelişmiş Okul Sırası
Sorunun çözümü ile ilgili olarak okul sıralarını geliştirecek şekilde yeniden tasarlayalım.. Şimdi sorunlara göre inovasyon ile geliştireceğimiz okul sırasına ne gibi özellikler eklemeliyiz. Kalemlerin yer düşmemesi için, sıra üzerinde delikler açılıp kalemlikle eklenebilir. Eşyaların kaybolma sorununa karşı sıraların gözlerine kilitli çekmeceler yapılabilir. Son olarak çantaların yer kaplamaması ve güvenliği için oturma yerlerinin altına girecek ve kilitlenecek şekilde bölmeler tasarlanabilir. Bu tasarımlar ile kullanılmayan alanlarda kullanılmış olacaktır.
Taslak Çizimi : Gelişmiş okul sırası tasarımımız için karakalem ile çizim yapabiliriz. Bilgisayarda paint gibi programlarla basit taslak çizimler yaptık.. Aşağıda ki çizim öğrenci çalışmasıdır.
Bilgisayar ile 3 Boyutlu Çizimi : Teknoloji Tasarım dersi için taslak çizimi yapılan, Gelişmiş Okul Sırası, Bilgisayarda 3 Boyut Programı SketcUp Make ile öğrenci tarafından çizilmiştir.
Yapım Aşaması: Gelişmiş okul sırası çiziminin maket çalışmasına karar verilmiştir.
Malzemeler: Mukavva karton, Kaplama için ahşap desenli folyo, kalemlik için uygun malzeme, ayaklar için kibrit çöpleri ve kesme-birleştirme (makas-maket bıçağı-yapıştırıcı) araç gereçleri..
Maket Olarak Yapımı : Öncelikle tasarıma uygun olarak mukavva kartona üzerine kaplama olarak ahşap desenli folyo yapıştırıldı. Sonra kesimleri yapıldı. Kalemlikler, çekmece ve çanta gözü tasarıma uygun olarak eklendi. Kibrit çöplerinden ayakları monte edildi. Maket test edilerek eksikler giderildi.
3B Logo Amblem Çizimi : Öğrenci tarafından marka olarak MÜRVER ismi verilmiş, taslak çizimi yapılan logo amblem çalışması, SketcUp Make programı ile 3 boyutlu olarak çalışılmış ve tamamlanmıştır.